Meer wendbaarheid? Kom terug uit uw kot!

7 Tips voor Corona-proof workshops

Na maandenlang van thuis uit werken, leeft bij heel wat mensen de behoefte om terug echt fysiek samen te werken. Online meetings bleken toch ook hun beperkingen te hebben. Op dit moment bestaat er immers nog geen enkele technologie die digitale workshops even performant maakt als het echte werk.

Wat geeft er trouwens meer voldoening dan samen met je teamleden een complex vraagstuk op een volledig nieuwe manier op te lossen...? Goed voor het moreel, de innovatiekracht én de wendbaarheid. 

En sinds kort mag het ook terug, hoera! Maar hoe organiseer je die face to face workshops nu ook op een veilige manier? Wij verzamelden enkele tips.

1. Go big

Ook in workshops wordt anderhalve meter afstand bewaren de norm. Voorzie dus een ruimte die groot genoeg is. Ga hier uit van de vuistregel dat je minstens 10 vierkante meter per deelnemer voorziet.

Bovendien verlucht je de ruimte uiteraard zo veel mogelijk. En waarom zou je bij goed weer ook niet eens gewoon buiten werken? Een ruim terras of tuin, een flipchart en wat stoelen, meer heb je niet nodig. Gaat perfect!

  • corona proof workshops

2. Kies de juiste opstelling

Het kiezen van de juiste  opstelling kan vaak al heel wat problemen vermijden. Verwijder eerst en vooral zo veel mogelijk meubilair uit de ruimte zodat iedereen zich ook makkelijk kan bewegen.

Vervolgens vermijd je theater-opstellingen. Kies in de plaats voor een cirkelopstelling bij plenaire werkvormen of eilandopstelling wanneer je in subgroepen werkt. Kies daarbij ook het juiste meubilair. Aan een tafel van ongeveer 2 meter diameter kan je bijvoorbeeld probleemloos 4 mensen samen laten werken.

Een handige manier om snel te testen of iedereen de juiste afstand bewaart, is de helikopter test: Iedereen steekt de armen horizontaal uit en draait rond. Indien je daarbij niemand kan raken, ben je safe. Het kan een goed idee zijn om deze test in het begin van de workshop als opwarmer te gebruiken, zo worden de deelnemers zich bewust van de juiste afstand.

3. Keep it clean

Uiteraard blijft een goede handhygiëne de basis. Voorzie handgels aan de ingang en volg dit als facilitator ook op. Hou het licht en luchtig. Voorzie bijvoorbeeld een ludieke slide die je toont bij elke pauze.

Indien het toch te moeilijk is om de juiste afstand te garanderen, zal je voor een vorm van gelaatsbescherming moeten gaan. Probeer daarbij de klassieke, ondoorzichtige  mondmaskers te vermijden. Doordat ze een deel van het gelaat verbergen, verlies je een stuk van de gelaatsuitdrukkingen en micro-expressies die zo belangrijk zijn in onze communicatie. Kies in de plaats voor doorzichtige mondmaskers.

  • Corona proof workshops

4. Goodiebag

Om te vermijden dat mensen elkaars spullen moeten gebruiken, kan je aan het begin van de workshop een goodiebag voorzien met daarin oa een spiksplinternieuwe stift, post its en een eigen masker per persoon.

5. Mijn kopje

Ook voor eten en drinken moeten oplossingen gezocht worden. Rondslingerende tassen en glazen zijn uiteraard uit den boze. Een handige oplossing is om voor iedere deelnemer een dienblad te voorzien met diens naam erop. Alle tassen, glazen en andere persoonlijke spullen blijven ten allen tijde op die persoonlijke plateau. Geen vergissing meer mogelijk.

Project canvas

6. XXL werkvormen

Ook in de werkvormen kan je bewust kiezen voor technieken waarbij mensen toch voldoende afstand kunnen bewaren. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een mega-mindmap en gebruik maken van een scribent. (doe dit best niet zelf als facilitator)

Ook qua tools zelf kan je kiezen voor de xxl versie. Print je tools bijvoorbeeld op A0 formaat (= 2 flip chart vellen naast elkaar of 118 op 84 cm) en je hebt automatisch een groot oppervlak om met verschillende personen rond te werken.

7. Best of two worlds

Ga voor een hybride proces. Dat betekent dat je bewust afwisselt tussen individuele technieken en groepsmomenten. Op die manier werk je niet alleen veiliger, het heeft bovendien ook nog een positief effect op de originaliteit van de oplossingen!

Pieter Daelman & Jürgen Tanghe (Studio Dott.)

nws

 

Contacteer ons!

Benieuwd wat business creativity aan jouw organisatie kan bijdragen? Of zit je met een uitdaging en wil je ons even aan de tand voelen hoe we kunnen helpen? Contacteer ons gerust, wij komen graag op de koffie.